Orange en Telenet, niet de gedroomde combinatie

verbinding verbroken

Ook als Orange-verdeler kan je ontevreden klant zijn of het moeilijk hebben met de werking van een klantendienst. Wil dat zeggen dat 'alles' slecht is? Natuurlijk niet! Nog steeds zijn we tevreden gebruikers van het mobiele aanbod van Orange met de particuliere en klein-zakelijke oplossingen. En ook in het business-segment horen we gelukkig zelden klachten. Ik ben reeds sinds 1999 actief in de telecomwereld, en heb steeds voor verdelers van Mobistar (het huidige Orange) gewerkt. De laatste 12 jaar ben ik zelfstandige, en al jaren Smart verdeler (tariefplannen voor particulieren en kleine zelfstandigen). Dus ik denk te mogen zeggen dat ik weet waarover ik spreek/schrijf.

Namelijk: de oplossing voor internet en TV voor particulieren en zelfstandigen is gewoon een DRAMA. Als voormalig intern auditor voor de telecom is het duidelijk dat men bij de ticketbehandeling enkel naar het functionele aspect van de verwerking heeft gekeken, en niet naar het resultaat. Gewoon de vraag toevoegen: "is de klant hiermee geholpen" zou wonderen kunnen doen. Net zoals het gevoelsmatige "hoe zou ik me in deze situatie voelen". En dan denk ik dat ik mag zeggen dat we heel wat geduld gehad hebben om een oplossing te verkrijgen. Een overzicht:

Op 19 november 2020 (ja hoor, ondertussen meer dan een half jaar geleden, in volle corona-crisis) laten we als Orange-klant ticket 51685977 aanmaken omdat ons internet geregeld uitvalt. Merkbare gevolgen zijn het TV programma dat even uitvalt en nadien herstart, de hue-lampen die even flikkeren, maar vooral: de verbinding met de server voor het thuiswerken dat verbroken wordt, net zoals de online-meeting van de thuis-studenten die tijdens de les weg valt.

Gelukkig stuurt Orange al op 23/11/2020 een technieker die komt kijken, enkele metingen doet, en zelfs aansluitpunten en materiaal vervangt! En het lijkt een tijdje goed te gaan, of die indruk hadden we toch precies. Want als je denkt dat iets opgelost is, kijk je minder snel naar het probleem. Maar helaas blijven de problemen: wegvallen van verbinding (en dus tv, connecties, ...) Het ticket is ondertussen wel afgesloten natuurlijk.

Op 23/02/2021 bellen we een eerste keer opnieuw, maar zonder gevolg

Op 09/03/2021 bellen we opnieuw en laten we een nieuw ticket opmaken, nummertje 52594902 over het wegvallen van de verbindingen, ditmaal met een hoop meetbare gegevens van printscreens waarin blijkt dat de upload en download met momenten op 1 kb/sec staat. Precies redelijk weinig. Na enkele resets vanop afstand krijg ik ook de melding dat het ticket zal afgesloten worden op 12/03 als het probleem opgelost is. Zou prima zijn als het werkt. Maar helaas.

Op donderdag 11/03/2021 bel ik om te zeggen dat het probleem helaas nog steeds niet opgelost is, waarna met spoed een technieker wordt gestuurd. De dag erna is er eentje vrij, die een zeer uitgebreid onderzoek doet. Deze man - alle lof trouwens - test niet enkel uitvoerig alles binnen in huis, maar gaat ook buiten kijken. En wat blijkt: de kabel aan de gevel bij de buren heeft 2 serieuze kronkels: letterlijk en figuurlijk de kink in de kabel. De technieker noteert alles in zijn rapport, inclusief foto's. De kabel - vroeger Integan - is eigendom van Telenet die deze moeten komen herstellen.

Op 17/03/2021 bel ik even om te horen wanneer Telenet zou langskomen, maar ze hadden bij Telenet de aanvraag nog niet geopend.

Op 22/03/2021 bel ik even om te horen wanneer Telenet zou langskomen, maar ze hadden bij Telenet de aanvraag nog niet geopend.

Op 29/03/2021 bel ik even om te horen wanneer Telenet zou langskomen, maar het ticket was afgesloten zonder gevolg...

????

Als verdeler weet ik dat een ticket de enige manier is om gehoord te worden, dus ik laat ticket 53385635 aanmaken, waarin staat dat Telenet moet langskomen (en refereert naar de vorige tickets)

Op 07/04/2021 bel ik even om te horen wanneer Telenet zou langskomen, maar ze hadden bij Telenet de aanvraag nog niet geopend.

Op 19/04/2021 bel ik even om te horen wanneer Telenet zou langskomen, maar ze hadden bij Telenet de aanvraag nog niet geopend, en het ticket krijgt de status "prioriteit". Orange zal me contacteren voor verdere stappen

UPDATE 20/05/2021:

ik bel opnieuw met de klantendienst. En wat blijkt: het ticket 53385635 is gesloten. Telenet zou langs geweest zijn om te kijken, zagen geen probleem met de modem, en het ticket werd afgesloten op 07/05. 

Er zou tevens een bericht gestuurd zijn naar mijn nummer. Maar behalve enkele berichten die zogezegd van Bpost komen met de melding "votre colis est en route" heb ik geen enkel bericht ontvangen.

Conclusies:

- waren de mensen van de klantdienst vriendelijk en behulpzaam: absoluut

- waren de techniekers die langskwamen vriendelijk en vakbekwaam: absoluut

- heeft iedereen gedaan wat ze moesten doen: volgens Orange en Telenet wel

- is het probleem opgelost: HELL NO. 

Na meer dan een half jaar haperende TV en uitvallend internet, ben ik het eigenlijk/eindelijk beu. 

Na meer dan 10 telefoontjes (sommige van meer dan een uur!) en 3 afgesloten tickets, zijn mijn problemen niet verminderd, maar is de frustratie wel vergroot.

Besluit: als het zinnetje van een ticket voor interne verwerking zou zijn "is het probleem opgelost voor de klant", dan zouden er heel wat minder mensen met dit type frustratie rondlopen. En als verdeler weet ik dat dit geen alleenstaand geval is.

Want Orange heeft dit niet zelf in handen. En net zoals ik als 'klant' min of meer wordt afgescheept, wordt Orange door Telenet afgescheept. En daar sta je dan. Met enkel het besluit voor jezelf dat Orange en Telenet echt niet de gedroomde combinatie zijn als er een probleem is.

En dit bericht? Dat zal wellicht verdwijnen in de digitale stapel van internet-cold-cases zonder oplossing, waarbij het grote Orange en het grote Telenet waarschijnlijk enorm moeten bekomen van deze speldenprik, terwijl ze proberen de waarde van hun aandelen ondertussen in de hoogte te krijgen (liefst, want daar heb ik er ook van)

Maar u mag het gerust delen hoor. Ik zet de tekst ook op mijn facebook-pagina. Wie weet komt het via via wel bij iemand met een oplossing terecht.

Ik droom alvast verder van een functionerende internetaansluiting...

UPDATE 27/05/2021:

Opnieuw naar Orange gebeld waar een supervriendelijke medewerkster met Hollands accent veel begrip toonde voor de situatie, en alles opnieuw met met doornam. Zij heeft een nieuw ticket opgemaakt (53970856) met de vraag aan Telenet om toch eens naar de kabel te komen kijken, aangezien die volgens het rapport van de technieker 2 serieuze plooiingen vertoont in de distributielijn. Ze duimt met me mee dat Telenet mijn dossier zal behandelen.

UPDATE 07/06/2021:

Orange opnieuw gecontacteerd omtrent nieuwste ticket dat opgemaakt is op 27/05. Volgens de medewerker moet mijn buurman Telenet contacteren omdat de kabel op zijn gevel ligt... Maar mijn buurman is (wellicht) geen Telenet-klant. Wat dan? Dan moest ik Telenet zelf contacteren. Maar dat heb ik in januari al eens gedaan, en die zeiden dat ze mij niet konden helpen aangezien ik geen Telenet-klant bent. ik moest mijn vraag richten aan Orange, die de vraag aan Telenet moet stellen. ...

Ik denk dat ik de Matrix net heb zien veranderen (déja-vu voor de niet-Matrix fans)...

In ieder geval staat het ticket nog open en zal ik Orange volgende week opnieuw contacteren om te zien of er gevolg aan gegevens werd.

UPDATE 15/06/2021:

Orange opnieuw gebeld (gesprek van  56 minuten). en wat blijkt? Helaas, het ticket 53970856 werd gesloten zonder gevolg van Telenet. De melding erin: "Orange kan zelf geen stappen ondernemen..." Ja, dat wisten we al. Maar degene die het ticket gesloten heeft, wellicht niet.

Maar opnieuw een heel goede gesprekspartner bij de technische dienst, die enkele keren extra informatie bij achterliggende diensten is gaan vragen, om een goede procedure te hebben. Er werd dus een NIEUW ticket opgemaakt, helemaal vanaf scratch. Ticket 54188640 is born. Hierdoor zal er binnen de 10 werkdagen een (door Orange ingehuurde externe) technieker langskomen aan wie ik de situatie goed moet uitleggen, en de kabel moet laten zien op de gevel, waardoor deze een aanvraag kan inleiden waardoor Telenet zou moeten langskomen om de distributiekabel te herstellen.

Voor 24/06 zou er dus weer een update moeten volgen...